Gwatemala Huehuetenango jest jednym z singli składających się na naszą JaBlMo®. Stanowi o jej rześkości i czystości, o roślinnej, owocowej kwasowości. Skąd się bierze jej charakter?
Huehuetenango (czyt. ue-ue-tenango) to departament i miasto
w Gwatemali. Miasto najbliżej położone od granicy z Meksykiem na trasie
Autostrady Panamerykańskiej i najbliżej do najwyższego w Ameryce Centralnej
pasma górskiego Sierra de Los Cuchamatanes. Stolica regionu mieści się na
wysokości aż 1900 m n.p.m. Blisko miasta znajduje się stanowisko archeologiczne Zaculeu, gdzie mieści się majańska piramida i wiele grobowców.
http://media-cdn.tripadvisor.com |
http://www.authenticmaya.com |
Około 85% mieszkańców Gwatemali jest potomkami Majów i
dzięki trudnej dostępności regionu (położony wysoko, oddalony od morza)
różnorodność etniczna i językowa w Gwatemali jest zachowana w dobrym stopniu. Językiem
oficjalnym jest hiszpański, ale jest też używanych 21 języków Majów. Mimo że
oficjalnie 80% mieszkańców wyznaje katolicyzm, wielu z nich nadal czci lokalne
bóstwa i składa ofiary w miejscach kultu religijnego. Znaczna część mieszkańców
na co dzień nosi stroje etniczne. Motywy etniczne pojawiają się często w architekturze,
sztuce, zdobnictwie.
http://www.ourglobalcoffeevillage.org |
Gwatemala jest w drugiej piątce krajów-producentów kawy na
świecie. Panuje tu ogromna różnorodność ekosystemów: od lasu subtropikalnego po
sosnowy. Wilgotność powietrza nie spada poniżej 65%, a temperatura mieści się
między 18-22 stopnie w dzień. Plantacje zajmują ponad 6% powierzchni leśnej
kraju. Gleba jest bogata, wulkaniczna. Można powiedzieć, że w gwatemalskich regionach, w których uprawia się kawę, panują do tej uprawy wręcz idealne warunki.
W Huehuetenango kawa jest naczelnym towarem eksportowym. Uprawia
się tu arabikę odmian Bourbon, Typica i Caturra.
http://globalcoffeereview.com |
Kawowce rosną w naturalnie
ocienianych lasach, które są domem dla mnóstwa gatunków ssaków, ptaków, płazów
i gadów. Ręczny zbiór trwa od lipca do kwietnia. Stosowana
jest mokra obróbka ziaren: po zerwaniu owoce fermentuje się w wodzie przez 4 do
36 godzin. Następnie suszy się je naturalnie na słońcu. Ziarna z Huehuetenango
są w smaku roślinne, jasne, czyste, o średnim body, owocowe.
Pomyślcie o dalekiej podróży ziaren kawy do Waszej filiżanki i odetchnijcie tym egzotycznym zapachem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Powiedz coś, podziel się opinią!