Na długo zanim kawa trafiła do Ameryki, na północ Afryki czy
do Azji, rosła ona dziko w Etiopii. Od około 1000 roku pozyskiwano ziarna, a
wcześniej używano owoców kawowca jak wielu innych owoców: oddzielano pestkę, a miąższ
zjadano lub raczej fermentowano i wypijano napój. Bardzo wcześnie jednak dostrzeżono,
że jeśli owoce pozostawi się długo na krzewach lub wysuszy na słońcu, to
przyrządzana później kawa będzie słodsza. Do tej pory największą część
produkcji kawy w tym kraju stanowi ta obrabiana na sucho. Robotnicy muszą wiele razy obchodzić plantację,
aby każdego dnia zebrać 20-30 kg owoców, które następnie suszy się i pozyskuje
z nich ziarna. Tradycyjnie pali się je na patelniach, rozbija w moździerzu, a
zaparza w charakterystycznym dzbanku Buna. Napar jest mocny, słodki, w każdym
regionie kraju trochę inny.
W Etiopii uprawy kawy są strefą pośrednią między górskimi
dzikimi lasami a uprawami innych roślin. Zwykle kawa rośnie do wysokości 2000 m
n.p.m., w Etiopii można ją spotkać nawet na wysokości 2800 m. Są to plantacje
podobne do lasów mieszanych. Pamiętacie post o kawach i herbatach uprawianych w
cieniu? Ta kawa rośnie w cieniu i nie zakłóca działania wielce różnorodnego
organizmu, jakim jest etiopski las. Trudno sobie nawet wyobrazić, że samych
ssaków jest tam aż 240 gatunków!
Obecnie Etiopia zajmuje 5 miejsce na świecie pod względem
produkcji kawy – z 1/10 produkcji brazylijskiej. Funkcjonują tam małe, rodzinne
plantacje, których właściciele są zrzeszani w spółdzielnie. Przez to, że plantacje
są właściwie półdzikie, zbiera się często kawę kilku różnych odmian. Nie
segreguje się jej. Kawa z danego regionu, takiego jak Sidamo, Harar,
Yirgacheffe jest uważana za kawę jednorodną.
Wszystkie etiopskie kawy, w szczególności właśnie obrabiane
na sucho, dają klarowny, słodki, owocowy, kwiatowy napar. Pachnie on często
jasnymi owocami (cytrusy, gruszki, mango), a także kwitnącą łąką. Takich
charakterystyk nadają też mieszankom. Wiele osób uważa etiopskie kawy za
najlepsze, a mieszanki zawierające te ziarna ceni za ich słodycz i owocowość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Powiedz coś, podziel się opinią!