Środek lata, wakacyjne wyjazdy, spacery po miejskich parkach.
Człowiek siłą rzeczy dostrzega przyrodę i – jeżeli akurat nie ma głowy w innym
wymiarze lub nie jest zakochany bez pamięci – zastanawia się nad sezonowością,
porami kwitnienia, owocowania, zbiorów. Gdy skończy kwitnąć akacja, zaczyna
lipa – inaczej pszczoły miałyby ciężkie życie. I tak dalej. Jeżeli taki
człowiek jest jeszcze fanem kawy lub herbaty, to może zacząć się zastanawiać,
jak wygląda ten cykl u tych roślin…
W przypadku kawy i herbaty, w związku z tym, że obie te
rośliny rosną w wielu różnych klimatach, w wielu szerokościach geograficznych i
na wielu rozmaitych wysokościach nad poziom morza, w niektórych rejonach można
podejmować zbiory owoców lub liści kilkukrotnie w ciągu roku. Obie rośliny są
wiecznie zielone.
Plantacja w Darjeelingu bradlynn.wordpress.com |
O ile dojrzewanie owoców (np. kawowca) jest procesem dość
długotrwałym i następuje po kilku miesiącach od kwitnienia, o tyle nowe liście
potrafią wyrastać na krzewach herbacianych nawet co dwa tygodnie. Na przykład w
Darjeelingu prowadzi się łącznie 42 zbiory w ciągu roku, przy czym wiosną są
one rzadsze niż w porze monsunu, kiedy rozwój liści jest wręcz ekspresowy. Oczywiście
w związku z warunkami, w jakich dojrzewają, liście różnią się od siebie w
kolejnych zbiorach. Tu znów Darjeeling jest koronnym przykładem, ale przecież
doskonale pamiętacie, że biała herbata jest produkowana w Fujianie z pąków
liściowych tylko przez kilka dni na samym początku wiosny. Najlepsze zielone
herbaty również produkuje się z liści z wiosennego zbioru. Także w Japonii
najbardziej ceni się właśnie takie herbaty (nazywane są tam Ichibancha).
W przypadku kawy mamy do czynienia z kilkumiesięcznymi
okresami zbiorów, bo i kwitnienie jest długotrwałe. Na przykład w Indiach
kawowce kwitną od lutego do kwietnia (wtedy, kiedy odbywa się pierwszy zbiór
herbaty), a zbiór trwa od października do marca. Widać więc, że na krzewie mogą
znajdować się jednocześnie dojrzałe owoce i kwiaty. Dla odmiany w Kolumbii
odbywają się dwa kwitnienia i dwa zbiory w ciągu roku. Za najbardziej
wartościowe są uważane kawy pochodzące ze środka okresu zbioru.
W przypadku obu roślin zbiór najlepszej jakości odbywa się zazwyczaj
ręcznie, co nastręcza nieco trudności: jest to wymagająca praca (uważność,
szybkość, zręczność), którą powinni wykonywać wykwalifikowani pracownicy.
Każdy, kto miał styczność z gastronomią wie, że pracownicy są zazwyczaj albo
wykwalifikowani, albo sezonowi. W Chinach i na Tajwanie herbaciane plantacje są
zazwyczaj rodzinnymi gospodarstwami i nie są zatrudniani dodatkowi pracownicy.
Dla odmiany w Japonii tylko Gyokuro jest zbierana ręcznie – reszta herbaty to
zbór maszynowy. Stąd pozostałości ogonków liściowych na krzewach – z nich
produkuje się takie herbaty jak Karigane czy Bancha.
Ręczny zbiór kawy w Kolumbii cafedecolombia.com |
Wymagający jest również zbiór ręczny kawy. Nie wszystkie
owoce są dojrzałe w jednym czasie i albo wielu pracowników wielokrotnie
obejdzie całą plantację i zbierze tylko czerwone owoce (taka metoda nazywa się
picking), albo czeka się do pewnego momentu i zbiera wszystkie owoce na raz
(stripping) i później selekcjonuje. Stripping jest wygodny w rejonach raczej
suchych: dojrzałe owoce nie gniją, lecz wysychają, więc nie dzieje im się
krzywda. Problem braku sezonowych pracowników spowodował, że praktycznie cały
zbiór kawy na Hawajach i w Australii, a także na nowych plantacjach w Brazylii
odbywa się mechanicznie.
Dużo podobieństw, co?
A jakie są podobieństwa w dalszej obróbce liści herbacianych
i owoców kawowca…?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Powiedz coś, podziel się opinią!